Covadis en de T. rex

Robin Hazeleger - Content Beheerder Covadis

Inmiddels werk ik ruim een half jaar bij Covadis. Het water druipt me niet meer langs de oorschelp naar beneden, zoals dat in mijn vorige blog nog wel zo was. We zouden kunnen stellen dat de kop van de draak, of de dinosaurus zo je wilt, er wel af is. Want een dinosaurus voel ik mij soms wel hier.

De wereld van Covadis is een snelle. Het Doetinchemse softwarebedrijf stort zich graag op de laatste ontwikkelingen en allerlei innovaties op het gebied van software development. Daarbij vergeleken heb ik toch een ‘ouderwetse’ opleiding gevolgd waarin de technische uitdagingen het niet halen bij wat ze hier bij Covadis brouwen.

Hacken

De technische collega’s bij Covadis zijn dan toch ineens behoorlijk slimme gasten. Ze verstaan hun vak beter dan wie dan ook en weten dit op vrijwel onnavolgbare wijze uit te voeren. De IT-ers zijn zo de stille superhelden die het schip van Covadis met Mach 2 in de lucht houden. Het is toch anders dan het beeld dat ik van IT heb op basis van wat je gepresenteerd krijgt in films. Over politieseries moet je het dan niet hebben. Scenaristen van populaire recherche series maken er een onderlinge wedstrijd van om ‘hacken’ zo onnozel mogelijk in beeld te brengen.

Jurassic Park

Dan kijk ik toch liever naar de IT’er die ik ken uit mijn jeugd. Boris Grishenko uit GoldenEye was natuurlijk memorabel. Maar ik denk aan Dennis Nedry uit Jurassic Park, gespeeld door Wayne Knight (Newman voor de liefhebbers van Seinfeld). Nedry was hoofdverantwoordelijk voor alle software van het destijds (1993) hypermoderne park. Zijn werkgever onderschatte zijn belang en weigerde een herhaaldelijk verzoek om loonsverhoging. Nedry, anagram voor Nerdy, sloeg terug door te spioneren voor een concurrerend bio-tech bedrijf. Uiteindelijk is het zijn missie om wat embryo’s uit het zwaar bewaakte lab op het eiland te stelen. Dit doet hij door een groot deel van stroomvoorziening uit te schakelen, waardoor de prehistorische dieren (deels) uit hun verblijven breken. Hij wist zijn sporen met behulp van een virus, Whte rbt.obj. Als zijn voormalige collega’s zijn activiteiten proberen te achterhalen, verschijnt er een cartooneske versie van Nedry in beeld die nonstop “ah ah ah, you didn’t say the magic word”, herhaalt. In het originele boek van Michael Crichton (nog steeds een aanrader) wordt duidelijk dat Nedry Whte rbt.obj heeft ingebouwd in de code van het park. De collega’s van onze Nedry moeten het gehele mainframe resetten om het virus uit te schakelen, wat er weer voor zorgt dat alle elektriciteit op het eiland uitvalt. Hierdoor loopt alles los in Jurassic Park en het handmatig inschakelen van alle stroom vormt één van de voornaamste uitdagingen in zowel de film als het boek. En Nedry? Hij raakt verdwaald in een plotselinge tropische storm en wordt levend verorberd door de dinosauriërs.

Einzelgänger

Nedry is altijd blijven hangen als beeld van de typische IT-nerd. Zowel in positieve als negatieve zin. Nedry is van essentieel belang voor Jurassic Park. Crichton voert hem in het boek op als één van de steunpilaren van het project. Of zoals Samuel L. Jackson het zegt in de film: "I can't get Jurassic Park back online without Dennis Nedry." Tegelijkertijd is Nedry hebzuchtig en maalt hij er niet om als hij anderen in gevaar brengt. Daarnaast wordt hij neergezet als corpulente, nerderige einzelgänger. Bij Covadis heb ik geleerd dat IT’ers zeker niet ongezond, asociaal en hebberig zijn. Daarnaast weten ze uitstekend hoe ze in teamverband grote dingen voor elkaar krijgen. Oké, nerds zijn we misschien allemaal wel hier. Maar als het er op aankomt, leggen de IT’ers het bij Covadis niet af tegen de dino’s.

PS Op deze site kun je zelf spelen met het Jurassic Park Control Console.

Robin Hazeleger

Robin Hazeleger is content beheerder bij alle projecten en activiteiten van Covadis. Als Veluwnaar tussen de Achterhoekers is hij een vreemde eend in de bijt, maar met zijn milde interesses in sport en gamen weet hij toch in de menigte op te gaan. Tijdens de lunch verveelt hij zijn collega’s graag met allerlei anekdotes, Ajax-analyses en de geschiedenis van de Agata aardappel.