Covadis houdt interne kennissessie over Asset Management 2.0

Eerste kennissessie in het nieuwe kantoor van Covadis

De collega’s van Covadis hebben zich in het restaurant verzameld voor een interne kennissessie. Het gaat om de eerste talk in het nieuwe onderkomen aan de Expeditieweg 6a. Dat maakt het al tot een bijzondere bijeenkomst. Daarbij gaat deze sessie niet alleen over de techniek achter Covadis software, maar ook over de beleving van de eindgebruiker. Zodoende vertelden leden van een ontwikkelteam meer over Asset Management 2.0. Een project dat deels tot stand kwam in het Innovatielab van Covadis. 

Asset Management 2.0 is een project van Concrefy. Concrefy is een consultancybureau en betonlaboratorium uit Venlo. Het is een dochteronderneming van Doka Group, een specialist in betonbekisting, met 160 vestigingen in 70 landen en 6700 medewerkers. Een van de specialismes van Concrefy is forensisch en materiaalkundig onderzoek in de betonbouw. Het gaat dan om onderzoek naar de achteruitgang van de kwaliteit van het beton in diverse bouwwerken. Juist daarvoor is Asset Management 2.0 gerealiseerd.

Asset Management 2.0

Covadis ontwikkelt en onderhoudt de software hiervoor. Voor Asset Management 2.0 worden sensoren in het beton van bouwwerken geplaatst. Deze IoT-sensor meet de conditie van het beton. De informatie wordt doorgestuurd naar Concrefy. Op basis van diverse formules en berekeningen wordt aldaar de conditie van het beton bepaald en nagegaan of eventueel onderhoud nodig is. Schade wordt al ontdekt voor het aan de buitenkant te zien is. Dit levert extra veiligheid op en verlengt tevens de levensduur van het beton. Daarnaast bespaart het op tijd en kosten in de vorm van reguliere visuele inspecties en kostbare herstelwerkzaamheden.

In de video vertellen de bedenkers van deze techniek er zelf meer over.

Clean Architecture 

Na de uitleg over Concrefy en Asset Management 2.0 van de projectmanager, neemt software engineer Rik het woord. Hij vertelt meer over de keuzes die gemaakt zijn in het ontwikkelproces.  

“De software is ontwikkeld vanuit een heel boekwerk aan formules op basis waarvan de data geïnterpreteerd wordt”, legt Rik uit. “Die zijn allemaal gerelateerd aan betontechniek. Hierop hebben we twee applicaties gerealiseerd. De eerste verwerkt binnengekomen data en voert berekeningen uit. Deze worden opgeslagen in de database. De tweede is een webportal waarin de data in grafieken wordt weergeven. 

Het is belangrijk dat de code eenvoudig en leesbaar is

Rik – Software Engineer Covadis

“Er hebben diverse ontwikkelaars in het Innovatielab aan dit project gewerkt”, vertelt Rik. “Omdat ze op verschillende momenten aan één en hetzelfde project hebben gewerkt, is het belangrijk dat de code eenvoudig en leesbaar is. Daarom is gekozen voor een variant op clean architecture van Uncle Bob.”

Rik vertelt tijdens de presentatie over de diverse software patterns die gebruikt worden, zoals Dependency Injection en Mediator. Het doel van het gebruik van deze patterns is om zo min mogelijk afhankelijkheden (dependencies) te creëren tussen verschillende onderdelen van de applicaties. Dat resulteert uiteindelijk in beter leesbare, onderhoudbare en testbare code.

High Charts 

De ontwikkelaars, Robin en Bart, vertellen meer over hun aandeel in het project. Zo gebruiken ze High Charts om de grafieken in de webapplicatie te tonen. Ze vergeleken de techniek met meerdere soorten libraries. 

“Bij Covadis maakten we al gebruik van High Charts”, zegt Rik. “We staan dus zeker achter deze keuze. Sowieso hebben Robin en Bart een goede presentatie neergezet voor een groot publiek.” 

De kennissessie leverde niet al te veel vragen op vanuit het publiek. Net als de software verliep ook de talk ‘lekker clean’. 

Lijkt het jou ook wat om een interne kennissessie van Covadis bij te wonen? Of wil je ook werken in het Innovatielab van Covadis? Kijk dan snel op onze vacaturepagina of neem vrijblijvend contact met ons op.