De Boer geeft een kijkje in de wereld van geavanceerde robotica

Kennissessie Robotica van Tomas de Boer enthousiast ontvangen

De kennissessie van Tomas de Boer sprak tot de verbeelding van techniekliefhebbers in alle soorten en maten. Uiteraard trok zijn talk dan ook een gevulde zaal. Met pragmatische voorbeelden en video’s vertelde De Boer alles over wat software ontwikkeling betekent voor robotica. De techneuten in de zaal gaven hun volledige aandacht aan hem. 

Voorafgaand aan zijn sessie vertelt Tomas de Boer, managing consultant robotica bij Koning & Hartman, meer over zichzelf.  

Ik heb mechatronica gestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven”, zegt hij. “Later heb ik een promotieonderzoek in Robotics gedaan aan de TU in Delft. 

In zijn carrière heeft De Boer zich altijd bezig gehouden met lopende robots. Het is zijn bedoeling om de robot als een mens te laten lopen, wat in zijn talk uitgebreid aan bod komt. 

DARPA Robotics Challenge 

Dit onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van protheses en exoskeletten”, vervolgt De Boer. “We willen dat een robot op een menselijke, dus natuurlijke, manier loopt. Als hij bijvoorbeeld een duw krijgt, moet hij niet omvallen. We toetsen onze hypotheses en benaderen de biologie vanuit de techniek.” 

Iedereen kent wel de viral filmpjes van de robots in Amerika die met een bezemsteel geduwd worden, maar toch niet omvallen. Dit is precies de techniek waar De Boer mee werkt en alles van weet. De Boer werkte aan robots in Nederlandse tomatenkassen, in Barcelona en zelfs in Abu Dhabi, waar in opdracht van een sjeik gewerkt wordt aan robot-butlers. Uiteindelijk raakte De Boer betrokken bij de DARPA Robotics Challenge in de Verenigde Staten 

Een onderdeel kost al gauw tienduizenden dollars

Simulatie software 

In zijn talk ging het vooral over DARPA en de software die bij robotica komt kijken. De DARPA Robotics Challenge is een competitie van de Defense Advanced Research Projects Agency, verbonden aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. Tijdens zijn sessie vertelt De Boer alles over het proces in het project. Hierbij is veel aandacht voor simulatie software. Een ware must bij zulke kostbare hardware. Eventuele bugs en externe uitdagingen als gladheid werden geïmplementeerd in de simulatie. Bij de test met de hardware moeten er zoveel mogelijk fouten afgevangen zijn. Een onderdeel kost namelijk al gauw tienduizenden dollars. Vallende robots zijn dus erg prijzig. De robots van DARPA moeten uiteindelijk vooral taken kunnen uitoefenen bij rampen. 

Een fantastisch project

Bezoeker Covadis kennissessie

Demonstratie  

Tijdens zijn talk behandelt De Boer veel vragen en hij vertelt met humor. De sessie bood zo een kijkje in de wereld van zeer geavanceerde robotica. De talk bevatte veel singulariteit. Een robot loopt vast als hij geen keuze kan maken. Er is een demonstratie gegeven met het pakken van een kopje. De Boer vertelde dat door de draai van de hand één graad aan te passen, de robot het kopje op nog maar één wijze kan pakken. Waardoor het niet hoeft te kiezen en dus niet vast loopt. “Een pragmatisch voorbeeld van een fantastisch project”, merkt een bezoeker naderhand op. 

De kennissessie Robotica is enthousiast ontvangen door de bezoekers van die avond. Het is één van de vijf sessies op die dag. Uiteraard zijn de verslagen over de andere talks ook op deze site vinden.