Team TopFloor, zoals de presenterende ploeg zich noemt, begint de talk met een introductie. Om het ijs te breken geven ze aan dat er na de kennissessie niet alleen tijd is voor vragen, maar ook voor applaus. Hierop steken ze van wal over hoe zij bij dit onderwerp gekomen zijn.
De ontwikkelteams van Covadis hebben zich weer verzameld voor de maandelijkse kennissessie. Dat betekent dat het grote scherm aan gaat en de deur dicht. In opperste concentratie luisteren de collega’s naar vier developers die tekst en uitleg geven over Azure Service Fabric, een systeem en architectuur voor het hosten en managen van Microservices.
Technische details
Tijdens de kennissessie wordt onder andere ingezoomd op de voordelen, de technische details en de pitfalls van Azure Service Fabric. De sprekers geven ook een uitleg over hun keuze voor deze architectuur.
“Het is een Microsoft solution en we zijn gek op Azure”, legt David, één van de ontwikkelaars, uit. “Maar het komt vooral voort uit een behoefte aan application distribution en een makkelijkere manier van schalen. Dan kom je uit bij microservices en vervolgens al snel bij Azure Service Fabric.”
Learning curve
“We leggen uit wat wij van onze ervaring geleerd hebben”, vervolgt David. “Daar zijn natuurlijk de nodige vragen over.”
Tijdens de sessie zijn er vragen behandeld over de mogelijkheden met betrekking tot de inrichting en de fabric SDK.
“Azure Service Fabric heeft een hoge learning curve omdat er zoveel oplossingen mee te realiseren zijn. Het is niet alleen een hosting programma, maar ook een architectuur op zichzelf. Je kunt er verschrikkelijk veel mee. Ik vergelijk een keuze voor technieken als deze graag met het kopen van een auto. Als jij er alleen boodschappen mee wil doen, kies je niet voor een vrachtwagen. Daar kan veel meer mee, maar je moet er mee leren rijden. Met Azure Service Fabric is dat ook zo. Je moet veel leren voor dat je er echt mee aan de slag kunt.”
“Het is daarnaast heel oplossingsgericht. Je kunt veel zelf bouwen en configureren. We weten ondertussen hoe dat moet.”
Veel power
“Voor de meeste projecten en klanten is dit echter geen aantrekkelijk product”, vervolgt hij. “Azure Service Fabric bevat enorm veel power en niet iedere klantcase heeft dit simpelweg nodig. Het is in de basis best prijzig, want deze hoeveelheid kracht is niet altijd een vereiste.”
Volgens David vinden veel ontwikkelaars de hoge uptime één van de grootste voordelen.
“De uptime is hoog. Als één programma uitvalt, draait er altijd meteen een back-up. Er is geen paniek. De eindgebruiker merkt dan niet eens dat er iets uitgeschakeld is. Het is een extra verzekering die kwaliteit garandeert.”
Stateless en statefull
David legt uit dat er met de SDK op twee manieren services gemaakt kunnen worden. Het gaat om stateless en statefull. Statefull services hebben meer mogelijkheden, maar ze zijn ook complexer.
“Stateless is de meest basic wijze. Wij zijn aan het onderzoeken hoe we de SDK het beste statefull kunnen gebruiken. We willen onder andere meer doen met de kracht van partitioning om de data beter te balanceren. Natuurlijk werkt het stateless ook prima, maar er zijn meer mogelijkheden. Bij stateless services moet je de state elders bewaren en bijhouden. Statefull neemt die extra stappen weg.”
Wat is dan de conclusie volgens David?
“Azure Service Fabric is lang niet altijd de beste optie. Maar voor de liefhebbers is het echt de moeite waard om je erin te verdiepen. Er zit enorm veel potentie in. Zeker als je echt veel power op de juiste plekken nodig hebt.”
Lijkt het jou ook wat om een interne kennissessie van Covadis bij te wonen? Of wil jij ook met innovatieve techniek aan mooie projecten werken? Haast je dan naar onze vacature pagina!