Kennissessie Software Ontwikkeling: ‘Discussie, interactie en engagement’

De kennissessies bij Covadis leveren altijd de nodige discussie op. Zo ook die van Alex Thissen. Zijn onderwerp is algemeen, software development. Zijn visie is dat zeker niet. Thissen daagt zijn publiek graag uit om anders te denken. De comfort zone kan verlaten worden, of juist niet. “Er is niet één perfecte methode voor software ontwikkeling.”

Voor de kennissessie van Microsoft MVP Alex Thissen is de lunchruimte van Covadis voor de gelegenheid getransformeerd in een collegezaal. Rijen stoelen zijn gevuld met ontwikkelaars van verschillende leeftijden. De gefocuste groep kijkt met grote ogen naar Thissen. De spreker haalt net een metafoor aan. Hij vergelijkt de Monolith met de Death Star uit Star Wars en Autonomous Systems met Tiefighters uit dezelfde filmreeks. De vergelijking gaat er goed in bij het publiek. Er is veel ruimte voor interactie en dialoog.

Microservices zijn nu hot, maar dat betekent niet dat het meteen de beste optie is voor een probleem

Ontwikkelaar - Covadis

Death Star

“Zijn leidende uitspraak is ‘It depends’”, legt één van de aanwezige Covadianen naderhand uit. “Dat is opmerkelijk, maar na een toelichting is het een mooie manier van denken. Er is niet één perfecte methode voor software ontwikkeling. Soms is een Monolith gewoon een goede oplossing. Microservices zijn nu hot, maar dat betekent niet dat het meteen de beste optie is voor een probleem. Je investeert veel tijd om Microservices te laten werken. Een Monolith werkt sneller, maar ieder onderdeel is verbonden waardoor een fout veel meer gevolgen heeft.”

“Dat maakt de Death Star zo’n verschrikkelijk leuk voorbeeld”, vervolgt hij. “Een Monolith werkt net zo. Als er één fatale fout in de functionaliteit van de Monolith zit, kan het zijn dat de hele applicatie niet werkt. Al is de explosie niet zo spectaculair als bij de Death Star. Een andere mooie verwijzing is die naar Buurman en Buurman. Soms blijf je maar aan het fixen, maar is het eindresultaat gewoon niet goed. Het moet wel werken. Het ‘hotste’ is niet altijd het beste.”

Microservices

Alex Thissen blikt zelf tevreden terug op zijn kennissessie.

“Ik merkte in de zaal dat de aanwezigen zich herkenden in de situaties die geschetst worden”, vertelt Thissen. “Soms kom je valkuilen tegen. Dat werd opgepikt. Het is leuk als iemand in de zaal tegenstribbelt. Dat gebeurde ook. Soms doe je iets omdat je denkt dat het de beste oplossing is. Microservices hebben een charme. Maar is het de beste oplossing? It depends. Softwareontwikkeling is niet zwart-wit. Er zijn veel nuances in de context. Soms is het weer heel simpel. Ik probeer de toespraak prikkelend te houden en daarom wat minder technisch te zijn. Het werkt bij het publiek. Er was discussie, interactie en engagement.”

“Ik probeer bezoekers altijd het advies mee te geven dat je moet durven veranderen en blijven leren. Een gezond kritische houding is van belang. Deze avond zei een ontwikkelaar dat hij graag zijn lead developer had meegenomen. Dat zijn de opmerkingen waar je het voor doet.”

Softwareontwikkeling is niet zwart-wit, er zijn veel nuances in de context

Alex Thissen - Microsoft MVP

Beste oplossing

“Dit is zeker een kennissessie waar ik in mijn werk aan ga denken”, besluit de eerder genoemde ontwikkelaar van Covadis. “Ik houd er rekening mee bij het ontwikkelen, door mezelf kritische vragen te stellen. De presentatie van Thissen stond echt op zichzelf. Aan de hand van zijn uitleg is het een goede manier om af te wegen wat nu echt de beste oplossing is.”