Kennissessies Microservices: ‘Goed dat Covadis dit doet’

Onlangs heeft software craftsman Sander Hoogendoorn een workshop gegeven tijdens de grote Kennissessie bij Covadis. In zijn twee sessies vertelt Hoogendoorn over Microservices. In de zaal techneuten was een software architect van Covadis aanwezig om naderhand zijn kijk op het relaas van Hoogendoorn te geven.

Tijdens de sessie wordt de les van de beroemde crafstman warm ontvangen door de enthousiaste luisteraars. Sander Hoogendoorn heeft de lachers op z’n hand en spreekt vlot en flexibel zijn publiek toe. Bovendien heeft hij ruimte voor interactie, waaruit ook blijkt dat zijn publiek niet alleen uit ontwikkelaars bestaat.

Nieuwsgierigheid

“De sessie liep dan ook behoorlijk uit”, zo vertelt de architect. “Hoogendoorn is een energieke spreker die graag uitgebreid antwoord geeft op vragen en niet moeilijk doet over extra toelichting. Hij heeft het beste met zijn publiek voor. Want het is erg knap wat hij in zo’n sessie doet. Hij simplificeert één van de moeilijkste onderwerpen die er is. De werking van Microservices is geen makkelijke stof, er zit een hele wereld achter. Hoogendoorn wist knap de basics uit te leggen aan de nieuwkomers in Microservices en gaf een dynamische les. De basis werd grondig uitgelegd en het prikkelt de nieuwsgierigheid om de grote wereld van Microservices verder te verkennen. Hoogendoorn beklom een heuvel in Microservices, maar er ligt nog een gebergte achter. Wat deze sessie zo goed maakt, is dat voor zowel nieuwkomers als ervaren techneuten het een enerverende aangelegenheid is.”

Hoogendoorn wist knap de basics van Microservices uit te leggen

- Software architect – Covadis

Het is dus een welkome kennismaking geweest met Microservices.

“Absoluut”, vervolgt de architect. “Het is prachtige techniek. Het publiek realiseert zich dat ook. Nu en dan zat een groot deel met de mond open en hoorde je een duidelijke ‘óóoóh’. Er zijn veel misvattingen over Microservices en een heleboel 'dont’s'. Het is moeilijk om onderdelen schaalbaar te houden. Met onderwerpen als Microservices weet je pas echt wat je wil op het moment dat je er kennis van hebt. Het is geen product dat je zo in een doos koopt, wat dat betreft is het vergelijkbaar met Blockchain. Een vervolgsessie zou meer dan welkom zijn, want over dit onderwerp raken we niet snel uitgepraat. Het was een goed verhaal en de boodschap kwam goed aan, al is er slechts een tipje van de sluier opgelicht.”

Covadis moet deze kennissessies zeker vaker doen

- Sander Hoogendoorn – software craftsman

Discussie

Sander Hoogendoorn is achteraf goed te spreken over de sessies.

“Het was een boeiende ervaring”, licht Hoogendoorn toe. In de ruimte schijnt een flink aanwezige zon door de grote ruiten over de rijen lege stoelen. Al gauw zouden deze weer gevuld zijn met geïnteresseerde software freaks.

“Ik heb een hoop vragen gehad. Ik merkte dat een groot deel van de zaal nog nieuw is in dit onderwerp. Het is leuk dat daaruit dan ook weer discussie ontstaat. Het is moeilijk om een onderwerp als dit in een uur te behandelen. Feitelijk heb ik maar één slide van mijn presentatie helemaal behandeld. Gelukkig liep het publiek er voor warm en waren ze zeer geïnteresseerd. Goed dat een bedrijf als Covadis dit doet. Bij veel conferenties waar ik spreek bestaat de zaal niet uit een publiek met zoveel kennis vooraf. Het is mooi dat ik toch het één en ander heb kunnen duiden. Covadis moet dit zeker vaker doen.”

Het is duidelijk. Voor zowel de spreker als het publiek is een tweede kennissessie van Hoogendoorn over Microservices meer dan welkom. Wie weet is er dan gelegenheid om de diepte van Microservices te verkennen en de bergen te beklimmen.