Microsoft MVP Henk Boelman vertelt bezoekers kennissessie over AI

Talk Microsoft specialist weet tientallen toehoorders te trekken

Henk Boelman is als Microsoft MVP de aangewezen persoon om alles te vertellen over de Artificial Intelligence (AI) stack van Microsoft. Hier kwam hij dan ook uitgebreid over vertellen tijdens de grote kennissessie van Covadis. Voor een volle zaal ging Boelman los over Artificial Intelligence. 

Henk Boelman heeft al twintig jaar ervaring met software development. Momenteel is hij werkzaam als Cloud AI Architect.  

“Ik ga vertellen wat er mogelijk is in de Microsoft stack met AI’, vertelt hij voorafgaand aan zijn sessie. “Ik licht verschillende tools en opties toe waarmee developers zelf aan de slag kunnen. 

Machine learning 

“Ik merk tijdens talks vaak dat niet iedereen zich beseft wat er allemaal al met AI mogelijk is”, vertelt hij. “Artificial Intelligence is veel toegankelijker dan de meeste mensen denken. Juist dit soort sessies zijn dan hartstikke leuk. Het is sowieso belangrijk om kennis te delen, bijvoorbeeld via talks en blogs.” 

Kort hierop start Boelman met zijn sessie. De grote lunchruimte van Covadis is omgebouwd tot een collegezaal en de eerste toehoorders stromen binnen. Boelman gaat al snel van start. Opvallend genoeg in het Engels. “In het Engels klinken de termen toch een stuk beter”, zegt hij hierover. 

Na een persoonlijk verhaal volgt een uitleg over Machine Learning en legt Boelman meer uit over een vertaalprogramma en Computer vision. Bijvoorbeeld hoe AI Engels automatisch vertaalt naar Klingon. Daarnaast legt hij uit hoe Artificial Intelligence werkt met fotoanalyse. Scherpe foto’s met veel details blijken hierin essentieel. ‘Send crap in, get crap out’, aldus Boelman. Tijdens de talk zijn er genoeg momenten waar om gelachen mag worden 

Visual Studio 

“We kregen veel uitleg over de API’s van Microsoft en Visual Studio”, vertelt een bezoeker naderhand. “Het concept van Machine learning en Deep learning werd uitgelegd aan de hand van patroonherkenning. Als je duizend foto’s van een kat en duizend foto’s van een hond erin gooit, heb je kans dat hij de kat en hond herkent. Hoe meer foto’s, hoe accurater het systeem wordt. Dat werkt bij gezichtsherkenning niet anders. De AI herkent bepaalde unieke punten van je gezicht. Als het algoritme er staat, kan het programma leren.” 

Boelman gaf de tip om je vraag compleet en plat te maken als je begint met Artificial Intelligence. De opdracht moet zo concreet mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een fabriek van kapstokken. AI moet niet per se dingen beter maken, maar alleen kijken welke producten foutief geproduceerd zijn op basis van vaste kenmerken. Als de AI toepassing 5000 goede kapstokken heeft gezien, herkent hij de 5001e kapstok die fout is. Als je de vraag aan de voorzijde helder hebt, weet je hoe het beantwoord kan worden.” 

Algoritme 

“Het is geen exacte wetenschap”, vervolgt de bezoeker. “Het klopt niet honderd procent, eerder tachtig of negentig procent. Je kunt er wel zo dicht mogelijk bij zitten. Dat vergt training van het algoritme, tijd en de juiste commando’s.” 

Henk Boelman besteedde tijd aan verschillende tools en apparaten. Denk aan: 

  • Azure 
  • Machine Learning Studio 
  • Cognitive Service Labs 
  • AI DevOps 
  • Kinect 
  • Intel Realsense 

Er kwamen ook verschillende processen en onderwerpen aan bod. De belangrijkste zijn: 

  • Het verzamelen van data en dit correct maken. 
  • Algoritmes trainen. 
  • AI is niet goedkoop. 
  • Herkenning van details en kleuren met computer vision.