Peter Koning pakt ‘juiste doelgroep’ tijdens Agile kennissessie

Talk is volledig gebaseerd op dialoog en interactie

Een van de sessies die aangeboden is tijdens de grote, openbare kennissessie van Covadis is de talk over de Agile Way of Working van leadership consultant Peter Koning. De sessie van Koning is niet zo technisch als de vier andere talks, maar daarom zeker niet minder interessant. Hij wist dan ook tientallen bezoekers te boeien tijdens zijn sessie. 

De sessie van Koning begon verrassend. Hij gebruikte geen dia’s, maar liet zijn toehoorders alle stoelen aan de kant schuiven. Hierop deelde hij de deelnemers in op basis van ervaring met Agile werken. Tijdens één van de sessies had het gros van zijn publiek weinig tot geen ervaring met Agile. Een enkeling keek wel heel moeilijk. Koning heeft dus de juiste doelgroep te pakken. 

Waarde optimaliseren 

Agile werken staat bekend om de vele post-it briefjes (geeltjes) die er aan te pas komen. Deze werden dan ook gebruikt en opgeplakt op de verschillende borden. Het publiek werd opgedeeld in groepjes van drie. Ieder drietal bedacht twee vragen die ze tijdens sessie graag beantwoord zouden krijgen. Dit werd de zogeheten backlog voor de sessie. 

Agile = snel feedback ophalen van de klant om zo waarde te optimaliseren.

De sessie van Koning is volledig gebaseerd op dialoog en interactie. Aan het begin van de sessie schreef hij de definitie van Agile op en dit bleef de rode draad. Agile = snel feedback ophalen van de klant om zo waarde te optimaliseren. Koning beantwoordt de vragen en eventuele subvragen die tijdens de sessie ontstaan. Dat wisselt hij af met anekdotes uit de praktijk en zijn ervaringen als coach. Dit vertelt hij luchtig met hier en daar wat humor. Er was eveneens ruimte voor discussie tussen de bezoekers onderling.  

Agile werken 

Deze vragen zijn onder anderen aan de orde gekomen: 

  • Wat heb ik nodig om te starten met Agile werken? 
  • Hoe overtuig ik de oude garde van het Agile werken? 
  • Welke vormen van Agile werken zijn er? 

Uiteindelijk heeft Peter Koning ook nog een vraag aan zijn publiek over Netflix, waar Agile wordt toegepast. Hoeveel keer effectiever is een team van Netflix door deze methode? Alle aanwezigen schatten dit aantal te laag in, want volgens Koning is dit wel tien keer. Wat hij uiteraard uitlegt. Dit veroorzaakt enthousiasme in zijn publiek. 

Aan het eind van de interactieve sessie zijn alle vragen beantwoord en kon iedereen met een lege backlog naar de borrel. 

Mijn kennissessie leunt voor een groot deel op de interactie met de groep

Peter Koning – Leadership consultant

Architectuur 

Peter Koning is werkzaam bij Prowareness. Hij is zeer ervaren als het gaat om zowel spreken en consulting als coaching. 

“Mijn kennissessie leunt voor een groot deel op de interactie met de groep”, legt hij uit. “Ik  krijg altijd veel vragen over Scrum en Agile en wat je er vooral wel en niet mee moet doen. Zo nu en dan krijg ik ook wel tegengas in een talk. Dat merk je vooral als Agile top-down geïntroduceerd wordt of als er enkele fanatici in Agile in een grotere onderneming aanwezig zijn. 

Koning is erg te spreken over de kennissessie. 

“Kennis delen, creativiteit stimuleren en inspiratie opdoen zijn cruciaal. Kennisintensiviteit is heel belangrijk voor een team. Teams die actief bezig zijn met high performance en architectuur zijn een factor tien keer zo productief voor hun klanten als teams die dat niet doen”, besluit Peter Koning.