De oplossing:

ConnectedGreen

Het antwoord hierop is een concept dat bedacht is door René Voogt: ConnectedGreen. Het ConnectedGreen-systeem dat bestaat uit draadloze sensoren, een slimme GreenCloud-omgeving en een applicatie. Gebruikers van de applicatie delen hun tuin, bos, park, veld, akker, gebied (of - in het geval van hoveniers - de tuinen, velden, parken etc. van hun klanten) op in verschillende zones. Per vegetatiezone worden LoRa-sensoren geplaatst, die de volgende factoren meten:

  • bodemvocht (op worteldiepte)
  • temperatuur boven de grond
  • lichtintensiteit

Alle door deze sensoren verzamelde informatie komt terecht in een door Covadis ontwikkelde applicatie. Vervolgens worden drempelwaarden aangegeven voor vocht en temperatuur. Deze drempelwaarden kunnen worden gehaald uit een centrale database, maar ze kunnen ook handmatig worden ingevoerd.

Via de app kunnen gebruikers zien of hun plant of boom nog steeds groeit in de ideale omstandigheden. Is dit niet het geval, dan krijgt de gebruiker hiervan een melding per mail en/of sms. Ook krijgt de gebruiker een melding als deze gebruiker bomen heeft geplant die jonger dan 1 jaar zijn en er een hardere wind dan 7bft voorspeld is.

Zelflerend

Een van de belangrijkste eigenschappen van deze applicatie is dat hij zelflerend is. Stel dat de bodemvochtigheid op een dag 60% is en het wordt die dag 28 graden. Aan het einde van de dag is de bodemvochtigheid dan misschien wel 40%. De applicatie 'onthoudt' dit en gebruikt de informatie om voorspellingen te doen. Ook regenvoorspellingen en actuele regenval worden meegenomen en vergeleken. Gegevens over de weersverwachting kunnen via een API worden opgehaald.

Er wordt steeds een historie van de meetgegevens en notificaties bijgehouden. De notificaties worden steeds uiteraard alleen naar de betrokken personen gestuurd. Dit kan vooraf worden ingesteld. Ook kan teruggekeken worden hoe taken en alarmen zijn afgehandeld.

Het systeem koppelt de gegevens uit de sensoren automatisch met botanische gegevens en weerdata.

René Voogt - Directeur ConnectedGreen

Water besparen

De app kan ook worden ingezet om water te besparen. Als een plant of boom te droog dreigt te worden, maar er is regen voorspeld, hoeft er niet gesproeid te worden. Bovendien kan de applicatie dankzij de koppeling met de weersverwachtingen uiteindelijk voorspellen hoe lang het duurt voor de plant of boom uit de ideale omstandigheid is. Hierop kan vervolgens ingespeeld worden. In de toekomst zou het mogelijk moeten zijn om dit systeem ook te koppelen aan irrigatiesystemen. Met behulp van IoT kunnen sproeiers dan aangestuurd worden als de planten of bomen te droog zijn.